Waarom brandmeldinstallaties onmisbaar zijn voor je bedrijf

door sep 22, 2021Uncategorized

Een Brandmeldinstallatie wordt in het kort ook wel ‘BMI’ genoemd en heeft als functie om te melden als een gebouw in brand staat. Een brandmeldinstallatie is opgebouwd uit verschillende onderdelen, zoals rookmelders, signaleringen van sirenes, en handmelders. Een Brandmeldinstallatie bestuurt andere brandbeveiligingsinstallaties, zoals branddeuren, blusinstallaties en ontruimingsalarmsystemen. Op deze manier kan een brand zo snel mogelijk gedetecteerd worden en mens en dier in veiligheid gebracht worden. Want hoe sneller een brand ontdekt wordt, hoe sneller iedereen geëvacueerd kan worden en de schade beperkt kan blijven. Veel bedrijven maken terecht gebruik van een BMI. Heb je zelf ook een onderneming of een kantoor? Dan is het zeker geen slecht idee om te investeren in een BMI. Wil je meer weten over een BMI, hoe ze werken en de functionele test? Lees dan deze blog, want het onderwerp BMI en de voordelen ervan zullen uitgebreid worden besproken.

De voordelen van een brandmeldinstallatie

Als je een BMI hebt, kan een brand zo snel mogelijk worden ontdekt, het liefst in een vroeg stadium waardoor er nog geen schade is ontstaan. Wanneer een brand op tijd wordt ontdekt, kun je snel maatregelen treffen zoals mensen die zich in het pand bevinden evacueren en belangrijke spullen redden voordat ze in vlammen opgaan. Door middel van een BMI worden deuren automatisch opengezet en wordt het blussysteem automatisch geactiveerd. Zo kan de schade beperkt blijven en kun je iedereen op tijd in veiligheid brengen nog vóór de brandweer er is. Zoals eerder gezegd, kan de schade zo veel mogelijk beperkt worden met een BMI. Een brandmeldinstallatie zorgt ervoor dat je bepaalde gevolgen van een brand kunt beperken, zoals verwoningen van iedereen die aanwezig is, schade aan gebouwen, uitbreiding van de brand en milieuschade. Je kunt een BMI aanschaffen bij verschillende beveiligingsorganisaties. Als je geen verstand hebt van BMI’s, is het handig om van tevoren een Functionele test uit te voeren. Met een functionele test weet je meteen dat de BMI goed werkt. 

Is een brandmeldinstallatie verplicht voor ondernemingen?

Over het algemeen is een BMI niet verplicht, maar het kan geen kwaad om er eentje te hebben. Een BMI is echter wel verplicht als er een doodlopend einde in het gebouw is waardoor er maar één vluchtroute is bij brand. Ook kan het zijn dat het gebouw een dusdanige grootte of hoogte heeft waardoor een BMI verplicht is. De gemeente en overheid wil dat panden brandveilig zijn. Vaak is het daarom nodig een BMI aan te schaffen, omdat de kans bestaat dat je anders geen vergunning krijgt.

0 reacties